петък, септември 17, 2021

Коронавирусът разболя и кафето

Световната консумация на кафе тази година ще спадне за първи път от 2011 година насам заради коронавируса, прогнозира Министерството на земеделието на селското стопанство на САЩ, предаде БГНЕС.

Затварянето на кафенета и ресторанти, които представляват около 25% от търсенето, нанесе сериозен удар върху консумацията на кафе. Въпреки това, дори след премахването на ограниченията, някои клиенти отказват да посещават заведения за хранене. Бавното възстановяване на търсенето може да повлияе негативно на финансовото състояние на 125 милиона души, които зависят от кафето.

Бразилските кафенета Suplicy Especiais, една от най-големите вериги в страната, беше принудена да отложи плащанията си към фермерите за вече доставени стоки. Citigroup Inc. прогнозира, че фючърсите на сорта „Арабика“ могат да паднат около 10% през втората половина на годината. Анализаторите спекулират, че потребителите ще преминат към по-евтино разтворимо кафе, тъй като кризата ги е принудила да икономисват средства.

Междувременно Международната организация за кафе предупреждава за недопустимост на използването на детски труд на фона на нарастваща бедност сред земеделските производители.

През юни стана известно, че консумацията на месо на глава от населението може да спадне с почти 3% през 2020 г. заради пандемията, което ще е най-ниското ниво на консумация от 2011 г. насам.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече