вторник, юли 7, 2020

На Бъдни вечер семейството се събира в очакване на Рождество Христово

Днес е Бъдни вечер, последният ден от Коледните пости. За християните това е тайнствената нощ в очакване на Рождество Христово. По традиция цялото семейство се събира около празничната постна трапеза с молитва и благодарност.

„Радостта в рождественската нощ, това е спасението  – Господ слиза на земята, за да отвори пътя на човека към небето, пътят към рая“.

Нарича се Бъдни вечер, защото молитвено се пожелава всичко най-добро за в бъднини.

Според народните обичаи днес започва коледуването.

Приготовленията за празничната вечеря започват от рано сутринта и продължават до разупването на питката над празничната трапеза, която е богата, но постна – с нечетен брой ястия.

На масата трябва да има запалена свещ, тъй като огънят се счита за пречистващ. Самата вечеря е по-скоро ритуал, отколкото хранене.

В навечерието на Рождество Христово Негово Светейшество Неофит – 

Българският патриарх и Софийски митрополит, ще оглави празничното богослужение в храм-паметника „Свети Александър Невски“.

Нашата християнска вяра отново ни пренася под грейналите небеса на светата Витлеемска нощ и по традиция стотици богомолци ще посрещнат заедно вечерта на Бдението в патриаршеската катедрала.

От 18:00 часа ще бъде отслужено празничното богослужение, което ще бъде предавано пряко от Българското национално радио.

По традиция тази вечер в патриаршеската катедрала ще бъде отслужена утринната служба – богослужението, което утре на Рождество Христово ще бъде извършено в другите православни храмове в страната. Това е така, за да може българският патриарх пръв да отправи посланието си за мир и да поздрави българския народ.

Довечера в 20:30 часа слушателите на програма „Хоризонт“ ще могат да чуят и Рождественското послание на главата на Българската православна църква.

Стотици миряни очаква Рилският манастир

Над 50 униформени и цивилни полицаи ще са в района на Рилския манастир за Рождество Христово и Коледните празници заради очакваните стотици посетители и миряни в Светата обител, каза за Националното радио шефът на областната дирекция на полицията в Кюстендил ст. комисар Елиан Стамболийски.

Създава се и необходимата организация на движението по пътя Рила-Рилски манастир в празничните дни. В участък от около 250 метра при срутищата над с. Пастра движението е в едната лента и с ограничена скорост.

Някои от посетителите пристигат в Рилската обител преди Рождество Христово за утрината литургия във вторник, която продължава повече от 3 часа, припомнят свещеници.

В деня след Рождество пристигат и миряни от Гърция, както и други чуждестранни групи.

Вътре в храма, в музея, при костницата Св. Лука, в манастирския двор за реда и охраната ще се грижат и гардове от частна фирма, с която манастирът има сключен договор от няколко години.

Традиционната литургия за празника във Ватикана ще бъде отслужена от Папа Франциск в базиликата „Свети Петър“.

Богослужение ще има и в храма „Рождество Христово“ във Витлеем – родното място на Исус Христос.

За първи път от повече от 200 години насам в катедралата „Нотр Дам“ в Париж няма да бъде отслужена литургия за Рождество Христово, тъй като храмът все още се възстановява от големия пожар през април тази година.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече