събота, май 15, 2021

Най-лошите неща, които никога не трябва да казваш на детето си

Искате ли децата ви да са успешни, самоуверени, щастливи и да ви обичат? Тогава никога не им казвайте изразите, които ще откриете по-долу. Те ще подкопаят самоувереността на вашите малчугани и ще ги накарат да се чувстват нежелани.

За едно подрастващо дете е от огромно значение как родителят ще комуникира с него. Винаги подбирайте внимателно думите си, за да сте сигурни, че те няма да наранят детето или пък да му оставят травма за цял живот. Ето и какво детските уши не бива да чуват от устата на родителите:

Не ме занимавай сега!

Да си родител не е лесна задача. Особено когато на ден зрелият човек трябва да се справя с хиляди задачи и с капризите на детето си. В такъв момент е нормално родителят да е изнервен и да си изпусне нервите пред детето. Не това е начинът. По-добре се успокоите и опитайте да му обясните, че моментът не е подходящ и ще му обърнете внимание след малко. Но не му казвайте неща от рода на: Махни се от главата ми!

Защо не си добро дете като другите?

Eдна от най-големите грешки на родителите, бабите и дядовците е непрекъснатото сравнение на малчуганите. Дори и да не сте доволни от поведението на вашето дете, повярвайте, че няма да го промените към по-добро, ако все давате за прекрасен пример някое от другите деца в семейството или приятелче. Това, което можете да постигнете обаче, е съревнование и омраза между децата. Едва ли това е целта ви…

Нищо не правиш като хората!

Ако искате да убиете самочувствието на детето си сега и в бъдеще, това е изречението, с което ще го направите. Казвайки го, вие травмирате детето си и го карате да развие комплекс за малоценност. То започва да вярва, че не е като другите – по-лошо е и се справя все по-зле във всичко. В резултат на това загубва реална представа за себе си и не може да се ориентира правилно в живота.

Защо се бавиш толкова много?

Приемете, че всеки човек действа с различно темпо. Може едното ви дете да чете много бързо, а другото да е по-бавничко. Не ги сравнявайте, но и не притискайте малчуганите, защото така пак има риск да останат с комплекс за малоценност и с идеята, че не са достатъчно добри.

На твоите години бях постигнала повече

Това също е изречение, способно да занижи самочувствието на вашето дете и да го накара да си мисли, че нещо с него не е наред. Ако искате да го стимулирате да е по-оправно, това не е начинът. По-скоро му възлагайте постепенно повече задачи и не го контролирайте прекалено.

Нищо няма да излезе от теб!

Това изречение показва, че не вярвате в детето си, в неговите мечти и цели. Не го подкрепяте и то не може да разчита на вас. Как очаквате тогава да се справи с живота, ако не получава достатъчно силна родителска подкрепа? Определено трябва да си спестявате подобни изказвания.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече