събота, септември 26, 2020

Ниско заплащане, претоварване… Над 1 млн. българи в капана на депресията

Близо 1 милион българи страдат от депресия и професионално прегряване. Оказва се, че работната среда е един от основните фактори, които водят до тези състояния.

Претоварване, ниско възнаграждение, липса на оценка от страна на работодателя и още куп други проблеми карат неизвестен към момента брой служители да напускат работните си места.

Психическите проблеми като следствие на работния процес се наблюдават не само в България.

„Трябва да се вземат мерки от страна на работодатели и държава, проблемът се задълбочава от около 20 години насам. Те обаче карат бизнеса да се страхува“, каза специалистът по управление на човешки ресурси и организационно консултиране Анелия Горгорова.

Първите сигнали за бърнаут проличават при появата на напрежение и неспокойство, дори когато попадаме в познати ситуации.

„Хубаво е да има няколко точки на стабилност – семейство, спорт, неща, които ни държат извън работата“, обясни тя.

Психиатърът д-р Веселин Герев подчерта, че до няколко години депресията ще влезе в първата тройка на причините за неработоспособност.

„Темата трябва да се раздели на две – София и провинция. В Пловдив хората са отчаяни заради липсата на ангажираност, докато в столицата те са свръхангажирани и не си доспиват“, посочи той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, когато пациентите потърсят неговата помощ, напрежението е преминало в състояние, променящо биохимията на мозъка и са нужни медикаменти.

„За да се развие бърнаут, обикновено нервното напрежение трябва да ни тресе поне 1,5 – 2 години. Безсънието е сигурен симптом за бърнаут“, подчерта още психиатърът.

Към работодателите Герев се обърна с думите: Докато на вас не ви се случи, няма да разберете през какво минават служителите ви.

Той допълни, че във Франция дори вече e забранено да се пращат мейли на работниците след работно време.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече