четвъртък, април 15, 2021

Ново изследване: Угарките от цигари са опасни за здравето дни наред

Нови изследвания показват, че дори след като са напълно угасени, фасовете от цигарите продължават да отделят във въздуха 14% от никотина, който „произвежда“ горяща цигара, предаде БГНЕС.

Анализ на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), публикуван в сп. International Journal of Indoor Environment and Health, показва, че високи концентрации на никотин и триацетин – пластификатор в цигарените филтри – все още могат да бъдат открити във въздуха в затворени помещения около изгасени фасове дори 5 дни по-късно.

„Бях абсолютно изненадан.Броят на вредните вещества се оказа значителен и пълните с угарки пепелници в автомобили и затворени помещения продължават да са опасни за хората“, заяви специалистът по околна среда Дъстин Поппендик от Националния институт за стандарти и технологии в САЩ (NIST).

„Излъчената във въздуха на затворено помещение никотинова маса от угарка след 5 дни може да бъде сравнима с никотиновата маса, излъчвана чрез издишвания цигарен дим при изпушване на цяла цигара”, заключават авторите на изследването.

„Може да си мислите, че след като никога не пушете в колата си, когато возите децата си, вие ги защитавате. Но ако пепелникът в горещото купе на автомобила ви е пълен с угарки, които отделят вредни химикали, интоксикацията е налице“, твърди Поппендик.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече