неделя, януари 17, 2021

Пламен Бобоков: Посочени сме от Пеевски, защото е решил да си открадне „Монбат“

През юни Съветът на директорите на „Монбат“ АД избира международната адвокатска кантора „Волф Тайс“ да проведе независима проверка на съответствието на „Монбат“ и „Монбат Рисайклинг“ ЕАД с изискванията по опазване на околната среда при рециклирането на оловно-киселинни акумулаторни батерии, както и да направи общ преглед на данъчните рискове, свързани с дейностите по управление на отпадъците. След като докладът на кантората бе разпространен публично, „Дневник“ потърси за коментар Пламен Бобоков.

Той е обвиняем заедно с брат си Атанас и още няколко души, сред които и бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков за участие в организирана престъпна група за незаконен внос на отпадъци. Атанас Бобоков все още е в ареста. Отделно срещу Пламен Бобоков тече и друго разследване – за търговия с влияние, по което бе обвинен и секретарят на президента Пламен Узунов. „Дневник“ разговаря с него преди седмица и в интервюто не е коментирано съобщението на прокуратурата от 29 септември за нови открити отпадъци, които тя свързва с това дело.

Какво показват заключенията от доклада на „Волф Тайс“?

– „Волф Тайс“ разследват вътрешно-корпоративни процедури и правят независими проверки дали са изпълнени изискванията на закона, дали процедурите са спазени и дали са налице всички необходими документи. Решението за одита бе взето по инициатива на миноритарнните акционери (бел.ред. – в „Монбат“ делът на Бобокови е около 50%, имат чужди и местни партньори – над 20% дял има дружество на ЕБВР и CEECAT Capital, а от българските – пенсионни фондове като „Доверие“; и „Алианц“). Целта беше да се види дали „Монбат“ има нещо общо с всички разпространени фалшиви новини за връзка с вноса на отпадъци от Италия и дали се спазват изискванията на закона по утилизация на оловната скрап. Одитът продължи 3 месеца и излезе с ясно заключение – всички европейски и национални закони, регламенти, директиви и т.н. са спазени. Всички необходими лицензи и разрешителни се притежават от „Монбат“ и „Монбат Рисайклинг“. Всички документи по процедури за внос, транзит, преработка и по предаване на отпадъците са налични. Регистрирани са някакви незначителни отклонения в порядъка на под процент.

В какво се изразяват тези отклонения?

– Например не е 2000 тона, а 1995 тона. Но няма лоши новини. Лошите новини са само за прокуратурата и скоро това ще се докаже. „Монбат“ е сериозна публична компания, която няма нищо общо с общоприетото в България разбиране за едноличен търговец. Брат ми беше изпълнителен директор през последните 5 години, но решенията не се вземат самостоятелно или еднолично.

От 14 години аз не съм се занимавал с нищо в „Монбат“. Това, разбира се, прокуратурата отказва да признае, макар че всички точно това казват, а и документите несъмнено го доказват. Откакто излязох от „Г. М. Димитров“ (следственият арест се намира на този адрес – бел. ред.) реших да направя проверка, защото всичко случващо се с нас беше шокиращо, изненадващо и абсолютно нереално.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече