четвъртък, юни 17, 2021

Работодателите могат да променят работния график, за да избегнат струпване на много хора

Работодателите в България е добре да направят оценка на риска, свързан с опасността от разпространение на коронавируса. Това обявиха от Българската стопанска камара.

Ако в дадено предприятие има струпване на много хора, може временно да се стигне до реорганизация на работния процес, коментира пред БНР Жасмина Саръиванова, експерт „Индустриални отношения“ в БСК.

Тя препоръча също работодателите да преминат в режим на координация със службите по трудова медицина, областните здравни инспекции и областните дирекции на МВР.

„Стопанската камара призова членовете си да се обръщат за издаване на сертификат за форсмажор. Това е една услуга, която съществува отдавна, но в случая би било много полезна за бизнеса. Ако не може да бъде изпълнена определена сделка, фирмите могат да се обърнат към нас, да бъде издаден подобен сертификат и те да не носят отговорност за това, че не могат да изпълнят своите задължения поради извънредна ситуация4, обясни Саръиванова.

„Някои от фирмите като микропредприятията и семейните фирми ще бъдат затруднени при изпълнение на препоръките, смята Елеонора Неголова, председател на Националното сдружение на малкия е средния бизнес.
За по-малките фирми допълнителните инвестиции се явяват непланирани разходи, които всяка компания трябва да прецени как да посрещне“, посочи тя.

Специалистът по медицинско право адвокат Мария Шаркова е на мнение, че Регионалните здравни инспекции могат да окажат помощ в обследването както на ключови публични места, така и на работните пространства.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече