понеделник, септември 21, 2020

Сачева: Нищо не предполага да се подават оставки и да се влиза в спирала от протести

„Няма вечна власт, има възходи и падения, може да отидеш и да се върнеш в политиката.“ Това заяви в предаването „Тази събота“ по БТВ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя коментира антиправителствените протести, като заяви предположението си, че е възможно да има злоупотреба с хората – „от тези, които ще дойдат след тях“. Сачева е категорична, че кабинетът няма да подаде оставка.

„Имаме много работа, която чака да бъде свършена. И трябва да се вслушаме в гласа и на онези, които не са на улицата. Ако подадем оставка какво правят хората, които очакват да получат възнагражденията си по повод труда, положен на първа линия срещу пандемията от коронавирус? Какво ще се случи със стартирането на учебната година? Как ще реагират хората, чиито телкови решения изтичат на 31.10.20 г., и ако има служебно правителство ще се забави издаването на нови и съответно те няма да могат да вземат пенсиите си навреме? Нека да мислим за всички хора, чиито гласове не чуваме, и не са на улицата, но имат нужда проблемите им да бъдат решени?“, каза в ефир социалният министър. Според нея това, че правителството няма да подаде оставка, ще повлияе отрицателно върху имиджа му, но в момента по-важно е да се свърши планираната работа.

„Ако някой разбира политиката като палатки и писане във Facebook, аз не я разбирам така – разбирам я като действия“, каза Деница Сачева. Според нея, ако кабинетът подаде оставка и бъде назначено служебно правителство, през септември и октомври сценарият ще е площади, изпълнени с гладни хора и с представители на пострадали от кризата бизнеси. „Нищо не предполага да се подават оставки и да се влиза в спирала от протести. Защото ще има други хора, които ще са недоволни от служебното правителство и те също ще протестират. Ако това искаме, ще настъпи тежка ситуация, защото няма да има сигурност за никой от нас“, заяви Сачева.

Тя коментира свой запис, в който тя се изказва остро срещу ГЕРБ преди години, като посочва, че управлението на партията се основава на страх и репресии. Социалният министър заяви, че „тези думи са казани в конкретен повод за конкретен контекст за хора, които вече не са част от ГЕРБ“. Тя отказа да посочи имена, но и категорично не се отрече от думите си. Сачева съобщи, че към момента 8% е безработицата в България.

В заключение министърът на труда и социалната политика посочи, че в дома за възрастни хора в Русе ще бъде извършена проверка, тъй като персоналът се оплаква от лоши условия на труд. Министерството е в готовност, ако се наложи част от хората да бъдат настанени в друга сграда и да се поемат разходите за това, с цел да се ограничи разпространението на коронавируса вътре в институцията. Сачева увери, че в момента там няма недостиг на персонал. В дома работят 69 души, като 6-ма от тях са заразени и в случай на нужда, хора ще бъдат командировани на мястото.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече