петък, август 14, 2020

Ще се вмести ли Желева в баланса на Европейския парламент?

Бъдещето на Румяна Желева остава неясно, но някои от европейските медии започнаха да търсят изход след края на отзивите от представянето й пред Европейския парламент.

Изслушванията в Европейския парламент извадиха наяве политическото напрежение, пише Financial Times.

Център на драматичните събития се превърна Румяна Желева, номинирана за комисар по хуманитарната помощ и реакция при кризи, която беше подложена на тричасов разпит от „зелените” и  либералите във вторник. Фокусът на разследването бяха финансовите дела на съпруга й.

Членовете на парламентарната комисия изпратиха в сряда писмо до Жозе Мануел Барозо, президента на Европейската комисия (ЕК), в което искат от него отговор на въпроса: „Смята ли, че Желева все още отговаря на условията на Комисията и дали според него тя остава подходящия кандидат?”

Членовете на Комисията поискаха да получат отговора на президента в срок до понеделник вечерта. Те искат също и парламентарния юридически отдел да разгледа въпроса.

Йозеф Сайер, вицепрезидента на Европейската народна партия защити Желева, която е външен министър на България. Той определи процесът на разпит срещу нея като нечестен и неприемлив. Сайер отказа да коментира обвиненията в финансови злоупотреби като неоснователни и несъществени и призова членовете на Европейския парламент „да преустановят преследването”, пише още Financial Times.

Изправена пред тежко решение, заради слабото представяне на Румяна Желева по време на парламентарното й изслушване, дясно-центристката Европейска Народна Партия (ЕНП), заплаши да предприеме контра атака. Парламентарната група на ЕНП обяви в сряда, че ще търси обяснение за изказване на словашкия кандидат комисар по въпроса за ромското малцинство, което той е направил през 2005 г. Тогава словашкият кандидат Марош Шевчович е заявил, че „сънародниците му от ромски произход са експлоататори на словашката система за социални помощи.

„Много сме разтревожени от изказването на Марош Шевчович, направено на 19-ти януари 2005 г., на конференция за разглеждане на въпросите за човешките права и имиграционната политика на съюза”, заяви вицепрезидентът на Европейската народна партия Йозеф Сайер, който настоява за прекратяване на разследването срещу Желева, цитиран от EurActiv.

Чешката агенция ČTK, цитирана от EurActiv, съобщава, че според източниците й, ЕНП се опитва да намери баланс между силите и затова отхвърля социалистически кандидат. Социалистите, пък, от своя страна отхвърлиха кандидатурите на ЕНП – българката Румяна Желева и латвиеца Алгирдас Шемера.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече