неделя, юни 20, 2021

Смокинята – плодът на дълголетието

За лечебни цели се ползват плодовете, листата и цветовете

Тя практичеки лекува всички болести, които се дължат на възрастта.
Този меденосладък плод е известен с лечебните си свойства още от библейски времена. Той е пълен с ценни и полезни вещества.

Смокинята притежава ферменти, които понижават холестерола в кръвта.

Има антибактериални свойства, стимулира храносмилането.

Съдържа много минерали, фибри и витамини.

По съдържание на калий, който е важен за сърдечно-съдовата и нервната система, тя отстъпва само на орехите.

По количеството на желязо този плод даже превъзхожда ябълката. Купичка сушени смокини осигурява количеството калций, което притежава купичка мляко. Ензимите в плода на смокинята намаляват съсирването на кръвта и така предпазват от съдови тромбози.

Само една смокиня е достатъчна, за да потисне чувството на глад. Този чудесен плод ще изпълни вашият мозък с живителна сила, ще ви прочисти, ще укрепи нервната ви системата, ще подобри настроението ви и ще ви изпълни със сила.

Разтворимите влакнини на смокините помагат също така за нормализиране на кръвната захар, тъй като забавят скоростта на абсорбцията на хранителната глюкоза. Увеличават чувствителността на клетките към инсулина и могат успешно да се включват в диетични режими за превенция на диабет тип 2.

Древният лечител Авицена твърдял, че смокинята е плодът на дълголетието, защото лекува старческите болести. Тя е питателна и лесно се усвоява от организма. Сиропът от смокини може да ви избави от много белодробни заболявания. При изгаряния раните бързо зарастват, ако се наложат с кашица от свежи или сушени смокини. Отварата от смокини, компреси от пресни плодове или запарка от тях помагат при рани от изгарания.

Когато има мехури, се препоръчва, те да се наложат със свежи листа от смокиня. Така по-бързо кожата се възстановява. С помощта на млякото от незрелия плод или със сока от свежите листа се премахват брадавици. Кремове, приготвени от свежите листа на смокинята, помагат да се избавим от сърбеж по кожата. Древни източни трактати пишат, че така се премахват брадавици и родилни петна.

При лечение на заболявания на дихателните органи, смокините се варят в мляко.

В 200 мл мляко се сваряват 2 плода, след което те се смачкават на кашица, добавят се към млякото. Тази смес помага при хронична кашлица. Приема се по половин чаша топла отвара 3 пъти на ден.

Свежите смокини се препоръчват при изтощение след тежко заболяване. Смокините се препоръчват дори при епилепсия. Млечният сок на смокините помага за изхвърляне на пясъка от бъбреците. На изток с този плод успокоява и зъбобол.

Отварите и запарките от листата и цветовете на смокинята се използват при кашлица, задух, болестта на Бюргер/ запушване на кръвоносните съдове

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече