събота, август 1, 2020

Смолян ще отбележи един век от рождението на Николай Хайтов с богата програма

С богата програма в Смолян ще бъде отбелязана 100-годишнината от рождението на Николай Хайтов.

Във фоайето на театъра, който носи името на Хайтов всяка вечер от 19:30 часа ще има прожекции на филмите по негови сценарии: „Мъжки времена“, Козият рок“, „Краят на песента“, „Гола съвест“, „Дърво без корен“, „Изпит“ и „Орисия“.

Тази вечер от 18:30 часа в фоайето на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“ ще се проведе инициативата „Творчески щрихи“. Изложбата, посветена на 100-годишнината на писателя е съвременен прочит на неговото творчество на младите творци – студентите на Националната художествена академия и учениците на Националното училище по изящни изкуства в София.

В залата на Държавния архив ще бъде открита фотоизложба „Светът на Хайтов“. Документалната изложба е от личния архив на писателя, изготвена съвместно с фотографа Иво Хаджимишев. Едно от любимите занимания на Хайтов – архивните снимки, събирани през неговите обиколки на любимата Родопа планина и митарстванията като лесовъд, главен редактор на списание „Родопи“ и писател, краевед, историограф, публицист и кинематографист.

На 1 ноември от 18 часа във фоайето на Областната управа ще бъде открита документална фотоизложба съвместно с Българската национална филмотека „Героите на Хайтов в българското кино“.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече