сряда, януари 20, 2021

Три глупави грешки, заради които можем да получим глоба от КАТ

Едва ли има човек на тази планета, който да се радва когато бъде спрян от пътен полицай. Това важи в пълна сила за всички българи, които изпитват цяла палитра от негативни чувства щом видят кръглата червена палка на униформения служител на реда. Някои от случаите са откровено заяждане, а в други шофьорите са повече от виновни. Нещата, за които могат да се „хванат“ представителите на КАТ, са много, но практиката показва, че има три основни неща, за които можем да бъдем глобени. Те наистина изискват елементарно внимание от наша страна, за да бъдат избегнати, но има много шофьори, които просто не се сещат да ги следят. 

Работят ли фаровете и другите задължителни светлини на автомобила?

Понякога като тръгваме забравяме да пуснем фаровете, друг път може да е изгоряла крушка и да не сме видели или пък някой да ни е ударил и да имаме счупен фар или стоп. Това са нормални неща от живота, но ако не ги проверяваме преди да тръгнем (включително и лампичките на регистрационните номера отзад), рискуваме да получим глоба от КАТ. 

Имаме ли светлоотразителна жилетка в колата? Тези жилетки станаха задължителни за всички шофьори преди доста време, но е много странно как някои хора просто забравят да ги сложат в багажника (или някъде другаде) на автомобила. Най-често правим този пропуск, когато почистваме колата или извадим жилетката по друга причина и след това забравим да я върнем. Това е нещо, за което е добре да имаме едно наум и да проверяваме дали е там преди да тръгнем на път. 

Пожарогасителят в срок ли е?

Пожарогасителите са задължителни във всеки един автомобил. Тук масовата грешка, която правят голяма част от шофьорите не е свързана с наличието им, а с тяхната профилактика. Те трябва веднъж годишно да се носят на фирма с определен лиценз, която да ги провери и да установи, че са годни за ползване. Шансът е поне 70% от шофьорите да не са изправни в тази гледна точка и да рискуват глоба от страна на органите на реда. 

Надявам се, че тази кратка статия е била полезна и ще проверявате тези три неща. Някои от вас могат да ги считат за базови или маловажни, но истината е, че е добре да сме изправни на 110% преди да тръгнем на път. И не само заради риск от глоба, но и заради собствената си безопасност на пътя. 

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече