петък, октомври 15, 2021

За пръв път в историята ЕНП и социалистите губят мнозинство. Либерали, зелени и популисти с още власт в ЕП 2019-2024

Европейската народна партия (ЕНП) остава първа политическа сила в бъдещия Европейски парламент с мандат 2019-2024 година, но губи позиции и взема по-малко места спрямо сегашния им брой в ЕП. Същото се случва с вторите – Алианс на социалистите и демократите в Европа.

За първи път в историята на Европарламента двете големи политически семейства губят мнозинството си в Европарламента. Те имат съответно 180 и 152-ма депутати в 751-членния парламент, сочат предварителните резултати, публикувани на сайта на ЕП, пише offnews.  

Трета е Групата на алианса на либералите и демократите в Европа със 105 депутати, четвърти са Зелените с 67 места. Европейските консерватори и реформисти печелят 61 евродепутати.

Двете антиевропейски и популистки групи печелят повече места в Европарламента. Групата „Европа на нациите и свободите“ получава 57 евродепутати, „Европа на свободата и пряката демокрация“ също ще имат повече места (54) благодарение на победата на партията на Марин Льо Пен във Франция и на Матео Салвини в Италия.

ЕНП губи 37 места, социалдемократите – 35.

Либералите от АЛДЕ с техните 105 места печелят с 37 повече благодарение на партията на Макрон.


Зелените увеличават местата си с 15.

Коментари

„Отсега нататък тези, които искат силен ЕС, трябва да обединят силите си – коментира резултатите Манфред Вебер – кандидат за председател на ЕК на ЕНП, цитиран от БНТ. – Затова и моята покана e към социалистите, либералите и зелените, защото зелените също са победителите от днес и затова те са възможни партньори. Мисля, че трябва да обединим усилията си в следващите пет години.“

„Единствените, с които не бихме направили коалиция са крайнодесните партии – заяви Франс Тимерманс, кандидат за председател на ЕК на ПЕС. – Ние не споделяме еднакви виждания за Европа, за това какво е хуманно, какво е хуманизъм. Но бих работил с всички други партии, които споделят нашите виждания за прогресивна Европа и искат да вървят напред.“

„Искаме мерки срещу климатичните промени, за социална справедливост и демокрация. Тези три теми ще бъдат на масата за преговори и ще изискваме и ще бъдем много ясни, че който и е да председател на ЕК трябва работи по тези въпроси и трябва да има промяна“, заяви Бас Ейкхаут – кандидат за председател на ЕК от Зелените.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече