сряда, юли 1, 2020

Започват тестове на доставки на пратки с електрически дрон

Технологичният гигант Amazon отново изненада, разкривайки поредния си иновативен проект за доставки

Изпълнителният директор на Амазон показа по време на конференция напълно електрически дрон. Той може да лети до 15 мили и да доставя пакети под 5 паунда за по-малко от 30 минути. Машината, която има сравнително големи размери, е направила рязко издигане над сцената по време на презентация. Очаква се безпилотният смаолет да започне доставката на пакети в рамките на няколко месеца.

По време на последващия брифинг стана ясно, че Amazon все още не е готова да обяви къде ще бъдат направени първите доставки с помощта на следващото поколение безпилотни самолети. Компанията обаче е в преговори с регулатори като Федералната авиационна администрация. Към този момент им е позволено да извършват тестове в няколко места на Съединените щати. Стремежът е да се сертифицира търговка програма, която ще направи възможни доставките на клиентски поръчки.

Първи стъпки

Експериментален въздушен самолет направи първите въздушни поръчки в Англия през 2016 година. В Калифорния това беше факт през 2017г. Но представеният шестоъгълен дрон на търговския гигант не прилича на първите експериментални роботизирани самолети. Машинката въплъщава в себе си напредък на ефективността, по-стабилна е и безопасността е повишена. Тя притежава хибриден дизайн и може да прави вертикални излитания и кацания, подобно на хеликоптерите. Същевременно е аеродинамична и ефикасна, също като самолет. Без усилие преминава от единия към другия режим, т.е. от хоризонтален във вертикален.

Дронът е снабден със система от компютърно зрение. Ако тя забележи препятствия по време на доставката, като дървета, мебели или собствениците в двора на къща им, тя ще бъде преустановена.

Дронът е подсилен с обвивка, която служи като аеродинамична конструкция на крилото, както и предпазител за роторите. Собствената му система за компютърно зрение може да открива други летящи обекти от километри, както и просторите за дрехи в даден двор.

Избягването на проводниците е едно от най-трудните предизвикателства за полетите с ниска височина. Компютърните симулации и машинното обучение заемат важно място в дизайна на безпилотния самолет.

Облагодетелствани клиенти

В бъдеще могат да започнат да разработват и други подобни проекти. По-рано тази година компанията обяви, че ще направи еднодневна безплатна доставка от Prime. Превозът ще бъде на разположение на членовете на Прайм за повече от 10 милиона продукта, без минимална сума за покупка.

Разходите за доставка на Amazon са нараснали през последните години, тъй като компанията се стреми да ускори доставката. През 2018 г. Amazon е похарчила 27,7 млрд. долара за корабоплаване, което е увеличение от 6 млрд. долара или около 27,6% спрямо предходната година, според проучванията. В световен мащаб те са достигнали 7,3 млрд. долара през първото тримесечие, което е с 21% повече в сравнение с предходната година.

Жестока конкуренция

Дроновете на Амазон ще спомогнат за увеличаване на капацитета на дневните доставки, което е една от най-оспорваните зони при конкуренцията между търговците на дребно.

Наскоро Walmart обяви план за предоставяне на безплатна еднодневна доставка на пакет до 75% от населението на САЩ до края на годината.

Източник: Smartnews.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече