неделя, януари 24, 2021

18 суеверия за бременност, раждане и бебе, които ще ви изумят

Дали сте суеверни или не съвсем, със сигурност сте чували много съвети от близки и познати какво трябва или не трябва да правите по време на бремеността и в първите 40 дни след раждането. От забавните гадания за пола на бебето до тоталните абсурди да не се ходи на гробищата, за да не е новороденото дете на дявола – събрахме за вас някои от най-разпространените суеверия за бремеността и раждането. Вижте!

Кога се казва за бременността?

Бременната жена не трябва да казва на никого, че чака дете до началото на четвъртия месец, за да не я урочасат лоши хора.

Когато майката види нещо за ядене, трябва задължително да го опита, за да не пометне и да не е злоядо детето.

Ако бъдещата майка открадне или вземе нещо тайно и след това се докосне някъде, детето ще има белег на това място, във формата на откраднатото нещо.

Какъв ще е полът на бебето?

Според народните вярвания, ако коремът на бъдещата майка е заострен напред, ще се роди момче. Ако е по-малък и пропорционално разпределен, но качените килограми са повече, бебето ще е момиче.

Ако майката остане с красива и сияйна кожа, ще има син. Ако се появят петна или пъпки, ще има дъщеря. Вярва се, че момчето дава красота на жената, а момичето ѝ я отнема.

Ако в първите месеци на бременността на жената ѝ се яде сладко, ще има момиче. Ако предпочита солени храни – момче.

Ако на бременната ѝ се гади сутрин, бебето ще е момиче. Ако ѝ се гади следобед – момче.

Според народните вярвания, бъдещата майка не трябва да простира и да вдига ръцете си нависоко, защото детето ѝ ще е капризно.

За бебето не трябва да се приготвя нищо предварително, за да не се случи нещо лошо.

Бременната не трябва да стъпва на гробищата, за да не роди рожба на дявола.

Суеверия за новороденото бебе

Никой не трябва да вижда бебето и майката в първите 40 дни след раждането. Вярва се, че дотогава те са на границата между двата свята и не е ясно накъде ще поемат. На 40-ия ден се прави погача за бебето. Идват първите гости в дома и те трябва да са само жени. Погачата трябва да е сладка, за да е сладък животът на детето. Върху нея се поставя бяла кърпа, в която гостенките оставят пари. Завързаната кърпа се поставя на високо, за да има детето успехи в живота си. Разчупването на погачата става над главата на майката и детето, за да бъдат сити. Разчупват я неомъжени жени с по двама живи родители. Гостенките отправят благопожелания за бебето, както са го правили орисниците.

Против уроки се връзва червен конец на китката на детето. Той го пази от зли очи и дяволски сили.

Изпраните дрешки на детето никога не бива да съхнат навън след залез слънце – вярва се, че злото може да ги облече.

Никога не се перат дрехи във водата, в която е било изкъпано бебето, защото така се привличат болести. Водата се изхвърля, а коритото се изплаква четири пъти.

Под възглавницата на бебето се оставя златна пара, за да си купи добър сън. В стаята е добре да има скилидка чесън, за да не идват злите духове.

В стаята на новороденото не бива да се гледа котка, защото това носи лош късмет.

До 1 година детето не се подстригва, за да не му се отреже късметът.

До 1 година детето не трябва да се вижда в огледалото, за да бъде щастливо.

Източник: Flashnews.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече