събота, август 8, 2020

Дупчат Софийския университет без разрешение, за да сложат климатици

Районният кмет Трайчо Трайков спря действията, след като проверка потвъди, че действията по сградата – паметник на културата – не са съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство

По фасадата Софийския университет, чиято сграда е паметник на културата, се пробиват дупки за монтирането на климатици, съобщава „Сега“, като се позова на гражданин, алармиращ за това в социалните мрежи и публикувал снимки. Той е информирал и кмета на район „Средец“ Трайчо Трайков, до когото пише:

„Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е паметник на културата с национално значение! В момента се извършва варварщината, която сами виждате на снимките. Пробиват се десетки дупки за климатици от страната на „Цар Освободител“! На места са откъртени цели парчета, т.е. около дупката за тръбата се е оформила допълнителна още по-голяма дупка с липсващ материал. Подобна акция е абсолютно престъпление и гавра с българската архитектура и история. Потвърждавам, че снимките са мои, за да няма обвинения, че говоря за разказ по картинки. Съгласувана ли е тази варварщина с Министерство на културата? Кой е дал позволение за тази архитектурна талибанщина? Има ли реален документ, на който да стъпва този ремонт и кой го е подписал?“.

Проверка на Трайков потвърдила случващото се, а за резултатите от нея кметът информира във Фейсбук.

„Нашата проверка е установила, че монтажът на климатици върху фасадата на Софийския университет се извършва без съгласуван проект с НИНКН (Национален институт за недвижимо културно наследство – бел. ред.) и работата е спряна. Уведомен е инспектората към Министерство на културата. Иначе работниците на място са обяснили, че преди година е получено писмо от Столична община с препоръка да се премахнат външните тела на климатиците и сега са започнали да правят инсталация с едно голямо тяло“ – пише той.

Нашата проверка е установила, че монтажът на климатици върху фасадата на Софийския университет се извършва без…

Публикувахте от Трайчо Трайков – кмет на район „Средец“ в Събота, 25 април 2020 г.

Източник: Offnews

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече