сряда, януари 20, 2021

Колко струва песента от „На всеки километър“, как преживява сцената с питона Григор Вачков и още любопитни факти за филма

„На всеки километър“ ще остане любим филм на едно поколение, независимо от идеологията в него. Филмът ще покаже таланта на много български актьори, които днес бихме нарекли звезди.

На 20 август 1969-а улиците в цяла България опустяват заради телевизионната премиера на новия български сериал „На всеки километър”. Излъчват се общо 26 епизода и, както е прието да се казва днес, поредицата има два сезона: за годините на нелегалната съпротива и след 9 септември 1944 г., когато в страната се установява просъветско управление.

Сценаристи на сериала са Свобода Бъчварова, Павел Вежинов, Евгени Константинов, Костадин Кюлюмов и писателят Георги Марков, чието име обаче е заличено от надписите, след като напуска България през 1969 година.

Именно той създава образа на полицая Велински, в който умело преплита факти и легенди от биографията на прочутия началник на тайните служби Никола Гешев. Ролята изиграва блестящо актьорът Георги Черкелов.

Писателят Павел Вежинов е сценаристът, който измисля главния герой – Никола Деянов, придавайки му чертите на супергерой от съпротивата на комунистическата партия срещу тогавашната власт. Режисьорът Любомир Шарланджиев не се колебае дълго при избора на подходящ актьор за ролята на майор Деянов. Той вече е снимал със Стефан Данаилов и е наясно с големия му талант и актьорски потенциал. И наистина, макар и само на 26 години, Данаилов се справя блестящо с ролята си и се превръща във всенароден любимец.

Срещу суперченгето се изправя двойка от супергерои, като вторият от тях е комедийният персонаж в сериала – Митко Бомбата, както дълго време след това и извън екрана ще наричат актьора Григор Вачков.

Първоначално образът на Митко Бомбата не е бил достатъчно развит, но в хода на снимките редакторът Никола Петров и сценаристката Свобода Бъчварова, виждайки големия му талант, решават да уплътнят ролята на неговия герой.

Легенда или истина?

Във филма има сцена на Митко Бомбата с питон и дълго хората мислеха, че уплаха от влечугото е виновна за смъртта на актьора. Това не е истина, но в действителност има момент когато питана го е стиснал здраво и момчето, което се е грижил за змията скача да помага на Григор Вачков.

Питонът се казвал Мери.

Част от епизода на тв сериала “На всеки километър”, в който Гришата като Митко Бомбов произнася знаменитата си фраза: “Но петелът е женски, господине!”, е сниман в Париж. Друга интересна случка извън филма е тази:  Григор Вачков и вторият режисьор Атанас Киряков, който е френски възпитаник, вървят по ул. “Сен Дени”, по която се разхождат проститутки. От любопитство актьорът моли Киряков да пита каква е тарифата. Учуден от високата цена, Вачков е дваж по-учуден, че със 100 франка повече е тарифата на друга жрица на любовта, която при това е джудже.

– Гриша, това е Париж! Скъпо е, а всичко странно струва още повече.

Гришата поклаща глава по неговия си начин, въздъхва пак по неговия си начин и по най-учтив начин казва на проститутката джудже:

– Довиждане, другарке!

Митко Бомбата става всенароден любимец. След като гледа първите епизоди на “На всеки километър”, едно дете се разсърдило на родителите си, че не са го кръстили Митко. А друго пише писмо до актьора: “Чичо Бомба, искам да се видим. На 31-и тате има рожден ден. Ела! Аз съм Станислав, но също ми викат Бомбата.”

Дископатия мъчи Стефан Данаилов по време на снимките в Берлин

Докато снима в Берлин Стефан Данаилов е с дископатия. Едва издържа снимките и всяка сутрин ходи в клиника, в която му правели инжекции за блокиране на болката.

14 лева е хонорарът, който Найден Вълчев получил за текста си „На всеки километър“.

Поетът призна, че не е искал песента му да започва с „Нас червеното знаме роди ни.“ Предложил и друг вариант, но избрали този.

Писателят Найден Вълчев забравил мелодията на песента към филма „На всеки километър“, докато мислел текста за нея. Това разказа самият. Вълчев имал една нощ, за да измисли текста, в противен случай филмът щял да тръгне с оркестрово изпълнение.

„Настъпи една мъчителна нощ. Аз забравих мелодията. Изтри се от паметта ми. На разсъмване се събуди и мелодията. Написах една строфичка. Още ме е яд, че строфата имаше два варианта – „Нас родиха ни бури и ветри, нас не ще ни уплаши смъртта, ние сме на всеки километър“ и другия вариант – „Нас червеното знаме роди ни“, разказва писателят.

И на другия ден чух как тази песен тръгна, после видях как улиците опустяват, когато започна прожекцията на епизодите. Нито тарифа, нито специална, но вестник „Народна младеж“ отпечата текста. Получих своите 14 лева от него и това беше добре дошло“, разказва Найден Вълчев.

Източник: Flashnews.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече