неделя, юни 20, 2021

Любопитни факти за филма „Любимец 13“- ВИДЕО

Основите на българското кино са започнали  преди 105 години – на 13 януари  1915 година, когато в София е прожектиран първият български филм – „Българан е галант”. По този повод ще си поставим интересни факти за най-великите ни родни филми.

Как се създава филма „Любимец 13“?

Идеята за филма е на популярния през 50-те години спортен коментатор Любен Попов, който става съавтор на сценария, заедно с режисьора Владимир Янчев, за когото „Любимец 13“ е дебют в киното. Снимките са направени във Варна и София, като футболните сцени са от Стадион „Васил Левски“. В заснемането им участват играчи от софийските футболни отбори „Спартак“ и „Родни криле“ с консултант по футбола Георги Пачаджиев.

В тази „комедия от грешки“ се съпоставят характерите на двама съвсем различни, макар и братя-близнаци. От една страна е акуратният, успяващ и надежден Радослав Гълъбов, който е най-добрият нападател на футболния отбор на град Варна, докато неговият брат Радосвет няма постоянна професия, но пък е страстен картоиграч, затънал в дългове. Радослав играе в местен футболен отбор. На плажа се запознава с Елена – в ролята – Гинка Станчева, красиво момиче от София, и се влюбва в нея.

Докато Радослав заминава за София, за да търси Елена, Радосвет се представя за футболиста Гълъбов и приема предложението за голяма заплата от ведомствения отбор на софийското предприятие ДП „Витоша“, чийто директор Строгов (Пенчо Петров) е голям футболен запалянко. Следва поредица от комични случки, докато служителите на „Витоша“ Гого (Георги Карев) и Пеци (Петко Карлуковски) се опитват да попречат на Рашо Чуков (Енчо Тагаров) и Гочо Полянски (Георги Парцалев) да привлекат Гълъбов в своите отбори в Русе и Пловдив.

Този забавен филм прави от Апостол Карамитев истинска звезда. Всяка година на рождената дата на Карамитев се връчват Националните награди за актьорско майсторство „Любимец 13“.

ЛЮБОПИТНО

Първият български игрален филм със спортна тематика.

Апостол Карамитев е сред първите актьори изиграли две роли едновременно.

Една от най-коментираните целувки в киното по това време е в този филм между Гинка Станчева и Апостол Карамитев.

В този филм киното открива Георги Парцалев.

След „Любимец“ 13 Карамитев наистина става всенароден любимец.

Къщата от филма

Интересен е факта, че къщата във Варна, в която е снимана култовата комедия „Любимец 13“, се намира в Приморския парк, на петдесетина метра от морето и Делфинариума.

Къщата има невероятна история.

Кокетната сграда е строена през 1926 г. за лятна семейна вила на софийската собственичка Йовка Палавеева, която е прототипът на Ирина от “Тютюн”. Вилата влиза и в романа на Димитър Димов. Архитект на проекта е Стефан Венедикт Попов, твърдят познавачи на строителната история във Варна

След 9 септември Палавееви са обявени за врагове на народа, а вилата им е национализирана. Тя се е ползвала от съветското консулство, като в началото в нея са били разквартирувани войници, а по-късно става почивна база. Оттогава обаче остава като „вилата на съветското консулство“. Мебелите са били изнесени за обзавеждането на обществени учреждения. След 10 ноември наследниците на старите собственици отново са си върнали имота, който е обновен и наново обзаведен.

Днес къщата се предлага за настаняване на туристи под наем срещу 200 лв..

Източник: Flashnews.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече