събота, април 17, 2021

Проф. Ангелов: Спират зелените коридори докато пристигнат ваксините

„На фона на ситуацията в страната сме изключително неприятно изненадани от фирмата, която трябваше да достави ваксината, разработена в Оксфорд“. Това заяви на редовния брифинг на здравните власти проф. Костадин Ангелов.

Вчера стана ясно, че компанията няма да достави предварително договорените дози за страната ни в срок. „Нито имаме нужда от вашата учтивост и вежливост, имаме нужда от ваксината“, каза проф. Ангелов. По разчети на здравното министерство фирмата АстраЗенека няма да успее да изпълни договорените срокове за 142 хиляди ваксини, каза министърът.

По заболяемост през последните 14 дни България се нарежда на 22-о място в Европейския съюз и на 5-о място на Балканите. По смъртност сме на 14-о място в ЕС, обобщи данните главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

19 области в страната са в „червената зона“ по заболяемост. 7 области са в „оранжева зона“ и само две – Видин и Търговище, остават в „жълтата зона“. За поредна седмица най-висока остава заболяемостта в област Кюстендил, съобщи още доц. Кунчев.

Временно ще бъдат преустановени зелените коридори за ваксинация, докато пристигнат нови количества ваксини. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов. Надеждата е във ваксината на Джонсън и Янсен.

Има тенденция за увеличаване на случаите на новозаболели. Но се увеличава и броят на ваксинираните. Това отчете в началото на брифинга здравният министър.

За последното денонощие новите случаи са 1733. Направени са 12 066 теста, положителни са 14%. Най-много са новите случаи в София – 464, следват област Пловдив със 139 и Бургас – с 94. Увеличава се и броят на хората, които се лекуват в болница – 4202, от които 369 са в интензивни отделения.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече