понеделник, октомври 18, 2021

ССД и Съюз Радикали се връщат в СДС

Лидерът на Съюза на демократичните сили Пламен Юруков заяви, че през първата половина на годината, СДС ще организира национална обединителна конференция, за всички партии напуснали СДС през годините. Той уточни, че ДСБ едва ли ще се върнат. На 11 януари Юруков ще се срещне с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, като двамата ще обсъдят „новия български консерватизъм“.

Лидерът на СДС обясни, че още през първата половина на годината към партията ще се върнат голяма част от напусналите я през годините членове. Той конкретизира, че Съюзът на свободните демократи и Съюз Радикали вече са обявили съгласието си да се върнат в синьото лоно.

ССД бе основана от бившия кмет на София Стефан Софиянски. Съюз Радикали пък бе иницииран от бившия заместник министър-председател от правителството на ОДС 1997-2001 г. Евгений Бакърджиев.

Пламен Юруков уточни, че няма да разчита на създадения за Местните избори през 2007 г. „Десен Алианс“ с ДСБ. Той припомни, че ДСБ вече са заявили, че ще се явяват сами на парламентарни избори.

Синият лидер обясни, че обединението на десните ще стане на форум, който ще промени и Устава на партията. Юруков ще предложи партията да възприеме децентрализирано управление, което ще доведе до по-голяма възможност, редовите членове да участват в процеса на взимане на решения.

Пламен Юруков коментира и предприетата от СДС инициатива за промяна на избирателната система в България. Според него, е много лоша практиката избирателните закони да бъдат гласувани няколко месеца преди всеки вот.

Юруков предлага да се въведат „динамични листи”, които да бъдат променяни от избирателите. Това означава, че всеки гласоподавател ще може да променя реда на подреждане на избирателните листи, като дава преференция на този кандидат на който симпатизира.

На 9 януари лидерът на СДС постигна споразумение с министър-председателя и лидер на БСП Сергей Станишев, да бъде излъчена обща работна група, която да изработи предложение за промяна в избирателния закон.

В групата ще участват още представители на всички партии, в това число и на ГЕРБ.

Същевременно стана ясно, че Пламен Юруков и главният секретар на СДС Пламен Радонов ще се срещнат на 11 януари с лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Те ще обсъждат бъдещето на българската десница.

„Когато две партии членуват в голяма европейска политическа структура, идеите им до голяма степен трябва да съвпадат. За това се надявам да обсъдим новия консерватизъм“, посочи Юруков.

Освен това лидерите на двете партии ще дискутират и проблемите на столицата.  В центъра на разговора ще бъде съдбата на комбинат „Кремиковци“.

Позицията на столичния кмет, е че той трябва да бъде затворен, а на негово място да бъдат построени бизнес сгради. Столичната организация на СДС пък е записала в управленската си програма за София, че   Кремиковци може да работи само, ако изпълнява нормите за опазване на околната среда.

Обявлението, че някои бивши членове на СДС се връщат в синята партия съвпадна с 11-та годишнина от януарските събития през 1997 г. тогава в следствие на всенародни протести бе свалено правителството на БСП оглавявано от Жан Виденов и властта бе поета от ОДС.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече