четвъртък, октомври 22, 2020

Африка полудя по „магически“ билков чай срещу коронавирус

Чай, за който Мадагаскар твърди, че може да лекува COVID-19, бе разпратен до 15 държави в Субсахарска Африка.

Президентът Андри Раджоелина обяви, че напитката COVID-Organics (CVO), съдържаща местни билки, действа благотворно на коронавирусната инфекция, въпреки предупрежденията на Световната здравна организация, че няма доказателство за ефектите ѝ.

Установените случаи на коронавирус в Мадагаскар са 135, нито един от които не е смъртен, и Раджоелина настоява, че употребилите напитката подобряват състоянието си след 7 дни.

СЗО предупреждава, че малкото тестове на континента може да прикриват по-голям брой заразени. Раджоелина обаче упорито рекламира напитката като магическо решение – той се снима във „Фейсбук“, докато я пие. В „Инстаграм“ пък държавният глава заяви, че ще я предостави на всички приятелски настроени държави на африканския континент – от Демократична република Конго да Гвинея-Бисау. Напитката вече е поръчал и Сенегал.

Растение на острова, използвано за лечение на малария, е съставка на CVO и това е един от аргументите на създалия я мадагаскарски институт за приложни изследвания. Става дума за artemesia annua – китайски вид, внесен на острова преди половин век. Академията на науките на страната обаче се усъмни в ползата от напитката, рекламирана от президента.

Някои експерти защитиха островната държава на 400 км югоизточно от африканския континент с думите, че ако потенциалният лек бе американски или европейски, нямаше да има толкова съмнения в качеството му. Други обърнаха внимание, че не са правени достатъчно тестове за ползата от CVO. Потребител на „Фейсбук“ отбелязва под новината в кенийски сайт, че чаят вероятно е „по-малко опасен от западната ваксина“.

Според „Африканюз“, канала за африкански новини на „Евронз“, президентите на няколко държави са поздравили Раджоелина и очакват или са получили самолети с бутилки от „магическия“ лек. Мадагаскар междувременно ще изгради специален завод, за да подсили продукцията, и ще обмисли експериментални форми на употреба като инжектиране на напитката.

Анадолската агенция пък отбелязва, че някои жители на страната бързат да се запасят с напитката, която в момента могат да си набавят свободно. В някои случаи обаче не е нужно да я търсят – дори войници обикалят от врата на врата, за да я дават на граждани.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече